Welkom

De verhalenwinkel vangt verhalen

De Verhalenwinkel vangt verhalen uit buurten en gemeenschappen. Die verhalen verdienen een mooie presentatie en daar zetten we ons voor in. Ons laatste project was Keuken van Transvaal, in opdracht van Museum zonder Muren. We werkten samen met Maureen de Jong van ’t kleinkookbedrijf. Heel inspirerend. Hieronder een impressie van het project.


Onze vormgeefster

Tijdens het project ‘Keuken van Transvaal’ hebben we heel fijn gewerkt met onze vormgeefste Marthe Oosting. Een talent, een bouwer met veel gevoel voor schoonheid. Alles wat ze maakt, verdient het om gezien te worden. Hieronder een schets van de ruimte om elkaars handen te wassen om schoon de lente in te gaan.

schets Marthe Oosting

Doe mee met de Keuken van Transvaal

Stempelkaart is achterkant van de flyer

Wij onderzoeken met de bewoners van de Transvaalbuurt een nog steeds actuele vraag: “Hoe komen we de winter door?” Wat bewaren we in de keuken aan voeding, levensmiddelen en spullen? Wat vinden we belangrijk in onze huishoudens? Alle verhalen, recepten, foto’s en bijdragen komen terecht in onze winkel waar ze te bekijken zijn. We organiseren speciale bijeenkomsten. Tijdens de opening van de Keuken van Transvaal op 9 januari werd witte kool ingemaakt om te fermenteren tot zuurkool en keukenwijsheden op tegels aan de muur geplakt.

Met regelmaat organiseren we vertelbijeenkomsten en kooksessie. Door mee te doen, of een verhaal of foto in te leveren, valt een stempel te verdienen. Een volle stempelkaart geeft gratis entree op de vertelroute met proeverij in het weekend van 20,21, 22 maart. Een volle stempelkaart is ook een lot, waarmee authentieke Keuken van Transvaalproducten te winnen zijn.


Keuken van Transvaal gaat op zoek naar smaken en gewoontes in de keuken. Verhalen over eten bewaren en eten langer houdbaar maken. Over spullen bewaren omdat je er een speciale band mee hebt. Over zuurkool en chutney maken en welk bijzonder kruid daarvoor alleen in dat ene winkeltje te krijgen is. Over bleek, sop en soda. Over spaarzegels en bonuskaarten. Smaken worden verhalen en verhalen worden recepten.

Vanaf 9 januari ontmoet Keuken van Transvaal mensen op allerlei plekken in de buurt. Samen proberen we smaken uit, geven elkaar bewaartips en vertellen hoe we de winter doorkomen. In tien weken kunnen buurtbewoners meewerken aan deze verzameling van verhalen, recepten, foto’s.

In het slotweekend van 21 maart is de eindpresentatie : een Keuken van Transvaal-route met vertellers en een proeverij.


Nieuw verhalenproject op komst

De Verhalenwinkel organiseert thematische verhalenprojecten waarin ervaringsverhalen centraal staan. Door het uitwisselen van deze verhalen komt er nieuwe geschiedenis vrij. Wij zoeken voor ieder project een passende presentatievorm van de verworven verhalen, zodat één en ander met een groter publiek kan worden gedeeld.

Binnenkort, januari tot en met maart 2015, werken we mee aan het project ‘Keuken van Transvaal’ i.s.m. Museum zonder Muren en ’t kleinkookbedrijf.


Verhalen in de etalage bij de Verhalenwinkel

De Verhalenwinkel organiseert verhalenprogramma´s en verhalenprojecten waar ervaringsverhalen met anderen worden gedeeld. Ons laatste project was Thuis in Oost,  op zondag 15 juni 2014 een programma met Verhalenwandeling en een verhalencarrousel, in samenwerking met het Badhuistheater en het Geheugen van Oost.

Het was een geweldige dag; foto’s in ons album!


Thuis in Oost; verhalenfestival, zondag 15 juni

Buurtbewoners in Amsterdam-Oost komen uit vele landen, plaatsen, en families. Iedereen draagt zijn eigen verhaal mee. Prachtige verhalen om te vertellen en om naar te luisteren. Leer de buurt beter kennen, door de geschiedenis van de ander.

15. 00 verhalenwandelingen ( 75 minuten) start en terugkeer bij het Badhuistheater, Boerhaaveplein 28 Amsterdam.

16.30 uur: Verhalencarrousel in het Badhuistheater. Vertellers, muzikanten, theatersporters met verhalen over het OLVG, nat gebak, onderduikers, de moskee, de liefde , het slavenmonument en nog veel meer.


Thuis voelen in Oost

Hoe meer mensen weten van hun buurt, hoe meer ze zich ermee verbonden voelen. Dit is één van de redenen waarom de Verhalenwinkel zo graag verhalen verzamelt. Herkent u deze afbeelding?

Maandag 26 mei organiseert de Verhalenwinkel een verhalenbijeenkomst om 10.00 uur in het Badhuistheater aan het Boerhaaveplein. Wij brengen een aantal interessante verhalen en het publiek kan ook met verhalen komen.

Op 15 juni komen wij met verhalenwandelingen en een verhalencaroussel in en rondom het Badhuistheater.


De verhalenwinkel is in actie

Dit voorjaar verdiept de Verhalenwinkel zich in verhalen rond de migranten in Amsterdam-Oost. Ons verhalenproject ‘Het verhaal van de ander’ richt zich op migranten-verhalen. Verhalen over gastarbeiders, maar ook het verhaal van de boerendochter uit Textel die verliefd werd op een Amsterdammer.

Het verzamelen van verhalen is begonnen!

Heeft u een verhaal of foto’s die met dit onderwerp te maken hebben, neem dan gerust contact met ons op. Vindt u het leuk om zelf als verteller op te treden, dan bieden wij daarin professionele ondersteuning.


tentoonstelling in Museum Perron Oost juni 2013

Het publiek werd erg blij van deze tentoonstelling. We overwegen om van alle hondenportretten en verhalen een boekje te gaan maken.


presentatie Opgewekt blaffen in Museum Perron Oost, 7 juli 2013

Zondag 7 juli was het zover; de presentatie van de volgroeide tentoonstelling “Opgewekt Blaffen”.

 


ook jonge bezoekers welkom

Tom komt iedere dag even kijken of er nieuwe honden bijhangen. Veel kinderen vinden de tentoonstelling leuk. Honden kijken en papa of mama vertellen over de honden.

 

 


Opgewekt blaffen presentatie 7 juli 2013

Ook nieuwsgierig? U bent van harte welkom bij de presentatie a.s. zondagochtend om 11.00 uur bij Museum Perron Oost, het kleinste museum van Nederland.


vandaag en vrijdag twaiku-workhop

Vandaag lekker schrijven over honden. In de workshop van 17.00 – 18.30 uur. Schrijfervaring is niet nodig. Vaak zeggen mensen na afloop: “Ik wist niet dat ik dit kon.” Kom, doe mee en verras u zelf.

 

Vrijdag ochtend nog een schrijfworkshop van 11.00 – 12.30 uur.

Peet van Duijnhoven is een zeer ervaren schrijfdocent: zij geeft workshops en trainingen door het hele land.


De tentoonstelling groeit

De eerste bezoekers zonder hond kwamen langs in Museum Perron Oost. De tentoonstelling Opgewekt blaffen groeit nog verder tot 7 juni en wordt dan geopend. Welkom om 11.00 uur. (Cruquiusweg)


Opgewekt blaffen, vanaf 29 juni 2013

De Verhalenwinkel maakt een serie verhalen- en fotoportretten van honden en hun baasjes in de buurt van Museum Perron Oost aan de Cruquiusweg. Vanaf 28 juni is daar een groeitentoonstelling van te zien in het opzichtershuisje.

Woensdag 3 juli van 17-18.30 uur en vrijdag 5 juli van 11-12.30 uur zijn er schrijfworkshops om twaiku’s oftewel twitterpoëzie te schrijven over opmerkelijke belevenissen met honden.

Presentatie van portretten en twaiku’s zondag 7 juli om 11.00 uur.

Gewoon even mailen om je aan te melden.


Veel te vertellen op zondag 9 juni, in Festival Live Oost 2013

De Verhalenwinkel is al lekker aan het warmlopen voor de verhalenwandelingen die wij geven op zondag 9 juni in het kader van Festival Live Oost. Anne van Delft en Peet van Duijnhoven werken samen met ClubJaco, een levendige club van jongeren die onwijs goed kunnen vertellen.

Voor het verdere programma; kijk even onder nieuws (linkerbutton)


De Verhalenwinkel zet verhalen in de etalage

Mensen houden van verhalen, wisselen graag ervaringen uit. Een verhaal kan kracht bieden, troost geven en zorgen voor nieuwe perspectieven. Een goed verhaal verdient het om te worden ingelijst.

De Verhalenwinkel zoekt per verhaal een passende manier om het vorm te geven, te kunnen presenteren en te bewaren.

Dit is een foto van ons project Sjouwen Sjouwen Sjouwen, aan de Oostelijke Handelskade Amsterdam in 2012


De Verhalenwinkel heeft twee projecten in voorjaar 2013:

Festival LiveOost in de Oosterparkbuurt

Op 9 juni verzorgt De Verhalenwinkel i.s.m. Badhuistheater de Bochel en jongerencentrum Jaco een heerlijk verhalenprogramma. Er komt een korte verhalenroute door de Oosterparkbuurt vol verhalen van toen en van nu. Daarna is het goed toeven in het Badhuistheater, onder het genot van een drankje de buurt opnieuw beleven.

Aanvang verhalenroute: 15.00 uur.

 

 De vakantie in met Opgewekt blaffen! bij Museum Perron Oost

Van 29 juni tot en met 7 juli is De Verhalenwinkel actief in Museum Perron Oost. Een groeiende portrettengalerij van hondenbezitters en hun verhalen, vertel en schrijfbijeenkomsten.